Nedjelja, Studeni 19, 2017

O udruzi

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac osnovana je 2002. godine s ciljem promicanja obiteljskih vrijednosti i poboljšanja kvalitete bračnog i obiteljskog života.

Udruga je prepoznatljiva po zagovaranju i promicanju prava na slobodu vjeroispovjesti, brojnim tribinama s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti obitelji i ulaganja u obitelj kao temelja razvoja Republike Hrvatske, borbi protiv diskriminacije vjernika i kršćanofobije te po radu s djecom i mladima te mladim obiteljima.

Ciljevi udruge su:

• promicanje općeg dobra i dobra svakog ljudskog bića,
  • promicanje obiteljskih vrijednosti,
  • zaštita dostojanstva braka i obitelji, ljudske spolnosti, rađanja te svakoga ljudskoga života
  • poboljšanje kvalitete obiteljskog života s posebnim naglaskom na pružanje psiho-socijalne i materijalne pomoći djeci, mladeži, njihovim obiteljima te starijim osobama i drugim socijalno ranjivim skupinama.
  • osmišljavanje i promicanje kvalitetne pripreme za brak osobito među mladima;
  • poboljšanje kvalitete života djece, mladeži i obitelji koja žive u rizičnim uvjetima
  • jačanje kvalitete i skladnosti braka kroz programe bračnog obogaćivanjima te pružanje stručne i organizirane pomoći brakovima i obiteljima u krizi;
  • isticanje i zagovaranje pozitivnih aspekata braka i obitelji u njihovim fizičkim, psihičkim, duhovnim i društvenim odrednicama putem edukativnih kampanja i sredstava javnog priopćavanja;
  • promicanje i zaštita ljudskih prava,
  • poticanje međugeneracijske i međuobiteljske solidarnosti;
  • usklađivanje bračnog i obiteljskog života s radom;
  • osnaživanje obitelji u preuzimanju uloge društvenog subjekta te potpora aktivnom i odgovornom sudjelovanju obitelji u kulturnom, društvenom i javnom životu;
  • jačanje i usklađivanje majčinstva i očinstva u svim njihovim sastavnicama uz zaštitu prvotne uloge roditelja u odgoju svoje djece;
  • promicanje volonterskog rada

U svrhu ostvarenja ciljeva udruga će obavljati slijedeće djelatnosti:

• preko svojih predstavnika djelovati ili aktivno promicati zaštitu naravnog braka i obitelji kod državnih, regionalnih, lokalnih te međunarodnih tijela i ustanova radi promicanja i zaštite naravnog braka i obitelji;
  • održavati kontakte i surađivati s domaćim i međunarodnim subjektima kako bi se ostvarili navedeni ciljevi;
  • pratiti razvoj znanosti i društvena kretanja te provoditi vlastitu istraživačku djelatnost, a rezultate činiti dostupnima svojim članovima i javnosti;
  • organizirati edukacijske kampanje i inicijative prijateljske prema braku i obitelji;
  • organizirati i koordinirati razne oblike potpore članovima i drugim pojedincima, bračnim parovima, obiteljima te potrebitim i zainteresiranim skupinama;
  • osnivati nove i podupirati postojeće centre, savjetovališta, zaklade i druge oblike organizirane pomoći za dobro braka i obitelji;
  • organizirati kongrese (znanstvene i kulturne), seminare, tečajeve, škole, izlete i putovanja, predavanja, tribine, okrugle stolove te druge javne priredbe, manifestacije i okupljanja.
  • zagovarati i lobirati za ona zakonska rješenja i politike koje će jamčiti prava obitelji kako ih donosi Povelja o pravima obitelji iz 1983. g. i koja će biti na istinsku dobrobit braka i obitelji;
  • potpora inicijativama usmjerenih poštivanju i zaštiti prava na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti odnosno koje promiču vrijednosti ljudskoga života i služenje čovjeku;
  • suradnja i umrežavanje s drugim nacionalnim organizacijama u Europi i svijetu.
  • izdavati publikacije iz područja djelatnosti Saveza;
  • pozorno pratiti medije te davati mišljenja, savjete, javna priopćenja korištenjem raznih medijskih i multimedijskih oblika za komunikaciju s javnošću.
  • provoditi preventivne programe i programe psiho-socijalne podrške,
  • raditi na poboljšanju kvalitete razvoja djece i mladeži koja žive u rizičnim uvjetima u njihovim obiteljima / ustanovama kroz odgovarajuće oblike individualnog i grupnog rada,
  • pomagati pojedincima i obiteljima savjetima stručnih osoba u rješavanju svakodnevnih problema,
  • poticati i unapređivati suradnju s roditeljima, odgajateljima te drugim stručnim suradnicima, organizacijama  i  drugim državnim tijelima