Ispiši ovu stranicu

Klik akcija - ZAštiti djecu i obitelj u Hrvatskoj!

  • Četvrtak, 05 Prosinac 2013 18:07
  • Napisao/la  Uredništvo

Dragi prijatelji i podupiratelji,

Pozivamo Vas da reagirate na pokušaj nasilnog redefiniranja i dekonstrukcije obitelji i hrvatskog društva od strane aktualne vladajuće većine, a koji pokušavaju, unatoč jasno iskazanoj volji birača na referendumu, provesti donošenjem Zakona o životnom partnerstvu.Nacrt Zakona sadrži niz odredaba u kojima se na izrazito težak način krše temeljna ljudska prava, a navlastito prava djece, a ukoliko bude donesen, imati će štetne posljedice na slobode i prava svih građana kao i na cjelokupno društvo.

Naše priopćenje možete pročitati ovdje. Analizu nacrta Zakona možete pročitati ovdje.

Slijedom navedenog, pozivamo Vas da e-mail akcijom izrazite svoje stavove i prosvjedujete na slijedeći način:

1.       Pročitajte pismo na dnu ove poruke.

2.       Možete napisati svoj vlastiti ili iskoristiti dolje sročeni tekst. Ako ste se odlučili za ovaj, kopirajte/zalijepite to pismo u Vaš e-mail, navedite na dnu Vaše ime i prezime i pošaljite na ove e-mail adrese (sve zajedno kopirajte i zalijepite u 'To'): Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

3.       Pošaljite ovaj e-mail dalje Vašim prijateljima i znancima.

4.       Ako imate malo vremena, nazovite Ured predsjednika Vlade (01/ 4569 220) i slobodno izrazite svoje stavove.

Ovakve klik-akcije su važne jer pokazuju javni interes i vrše pritisak na javne ustanove, dužnosnike i zastupnike koje financiramo MI građani svojim novcem.

 

Krešimir Miletić, predsjednik

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti - Blaženi Alojzije Stepinac

 

Tekst pisma:

Poštovani predsjedniče Vlade i saborski zastupnici,

 

Hrvatski birači su dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da u Ustav Republike Hrvatske uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Nesporno je da bi pripisivanje gotovo svih prava koja ima brak, kao zajednica žene i muškarca, jednoj sadržajno potpuno drugačijoj zajednici, predstavljalo izigravanje volje birača i demokratskog izjašnjavanja.

Najveći dio odredbi ovog zakonskog prijedloga nemaju svoje utemeljenje niti u međunarodnim dokumentima koji definiraju ljudska prava i prava djece, niti u pravnoj stečevini Europske unije, niti u međunarodnoj sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava, niti u Ustavu Republike Hrvatske, niti u znanosti, a niti u vrijednostima, kulturi, običajima i identitetu Hrvatskog naroda.

Upravo suprotno; cjelokupna ideja potpunog izjednačavanja dvije vrste zajednica koje su po svojoj biti, posljedicama i plodovima po društvo očigledno različite i nespojive, ukazuje da se cjelokupni koncept i ideja zakonskog propisa temelji na ideologiji i manjinskom svjetonazoru aktualne vladajuće većine.

Nacrt Zakona sadrži niz odredaba u kojima se na izrazito težak način krše temeljna ljudska prava, a navlastito prava djece. Radi se o iznimno opasnom zakonu koji će, ako bude donesen, imati štetne posljedice na slobode i prava svih građana, na prava djece, kao i na cjelokupno društvo, zato što:

1.izigrava volju birača i demokratskog izjašnjavanja u Hrvatskoj te hrvatskome društvu nameće zakonska rješenja koja nemaju svoje utmeljenje niti u niti u međunarodnim dokumentima koji definiraju ljudska prava i prava djece, niti u pravnoj stečevini Europske unije, niti u međunarodnoj sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava, niti u Ustavu Republike Hrvatske, niti u znanosti, a niti u vrijednostima, kulturi, običajima i identitetu Hrvatskog naroda,

2.redefinira i dekonstruira obitelj, koja je temelj svakog društva,

3.na izrazito težak način krši prava djeteta prema Konvenciji o pravima djeteta (čl. 12.) po kojoj svako dijete ima pravo znati za svoje roditelje, ukoliko je to moguće, te uživati njihovu skrb,

4.odnose djeteta s trećim osobama uređuje kao pravo odraslih, 'pravo na dijete', a ne u najboljem interesu djeteta,

5.omogućuje istospolnim parovima medicinski potpomognutu oplodnju (članak 70. Nacrta zakona) čime se djeci otima i uskraćuje jedan od bioloških roditelja, uskraćuje pravo da raste u najboljem okruženju koje predstavlja zajednica žene i muškarca,

6.jer omogućuje istospolnim parovima posvajanje djece, ali pod prikrivenim drugačijim nazivom 'partner – skrbnik' (članak 48. Nacrta zakona),

7.uspostavlja vrlo problematičnu definiciju 'diskriminacije' i 'nepovoljnog postupanja'  koja omogućuje dokidanje i iskrivljavanje temeljnih sloboda i ljudskih prava svih građana (članak 61. i 74. Nacrta zakona),

8.izobličuje koncepte 'pravde' i 'jednakosti', gdje se različitome prisilno mora postupati na jednak način, čime se upravo dokida pravednost,

9.će provedba ovakvih odredbi zakona dovesti do pravne nesigurnosti i konfuzije u društvu,

10.dovodi do stvaranja nove, skupe i nepotrebne birokracije, institucionaliziranog javnog nadzora i uplitanja države u osobne slobode i privatnost građana, 

 

Slijedom navedenog, molim Vas i Vladu Republike Hrvatske, ministra Arsena Bauka i sve saborske zastupnike, da uvažavajući rezultate referenduma i i iskazane volje birača, pristupite rješavanju statusnih pitanja istospolnih zajednica na način na koji to ne ugrožava postojeća prava drugih, a navlastito prava djece, a osobito njihovo pravo da znaju svoje podrijetlo te da se o njima ponajprije skrbe njihovi majka i otac, kad god je to moguće.

Također, apeliram da se odnose djeteta s trećim osobama uređuje ne kao pravo odraslih, te putem propisa namijenjenog odraslima, već štiteći ponajprije prava djece, odnosno dobrobit djeteta.

Ovom prilikom želim iskazati nezadovoljstvo što se, sada već sustavno, težište djelovanja ove vlade usmjerava na pokušaje nasilnog redefiniranja i dekonstrukcije hrvatskog društva, nametanjem građanima ideologije i svjetonazora stranog vrijednostima, kulturi i identitetu Hrvatskog naroda.

S druge strane, brojne teme s kojima se suočavaju obitelji u Hrvatskoj ostaju izvan fokusa vladajućih; nezaposlenost, dužničko ropstvo, ekonomska neizvjesnost, neusklađenost rada i obiteljskog života, nedovoljni kapaciteti za smještaj djece u vrtićima, neadekvatna priprava za brak i obitelj, nepostojanje kvalitetnih usluga obiteljima u lokalnoj zajednici, odlijev mladih iz Hrvatske, alarmantna demografska situacija i dr.

Posebno me zabrinjava sužavanje prostora demokracije, nasilje, uvrede, omalovažavanje, diskriminacija i sustavni pokušaji diskreditacije i ušutkavanja neistomišljenika, koji sve češće dolaze od predstavnika vlasti, medija i provladinih udruga koje kontroliraju, kao i pokušaji da se nama biračima oteža, uskrati i u praksi onemogući ostvarivanje vlasti neposrednim odlučivanjem.

Apeliram stoga da se usmjerite prema zaštiti obitelji – koja je temelj svakog društva, kao i zaštiti demokracije u Hrvatskoj. Hrvatska svoju budućnost može graditi jedino na zdravim i funkcionalnim obiteljima!

 

                S poštovanjem,

 

Pročitano 6826 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 08 Veljača 2014 07:57