Subota, Veljača 23, 2019
Prijava

Prijava

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Utjecajna skupina njemačkih lakia potiče blagoslivljanje istospolnih veza

  • Srijeda, 20 Svibanj 2015 00:00
  • Napisao/la  uredništvo

Središnji odbor njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken ili ZdK), u kojem je okupljena utjecajna skupina laika u Njemačkoj, objavio je izjavu u kojoj poziva na promjene u crkvenoj praksi i nauku. Na nju je reagirao jedan od najmlađih njemačkih biskupa, mons. Stefan Oster, te odgovorio kako zanemaruju biblijski nauk o čovjeku i otkrivenju – prenio je National Catholic Register u članku Edwarda Pentina.

Središnji odbor njemačkih katolika, koji velikim dijelom financiraju njemački biskupi i za čije je duhovno vodstvo zadužen biskup Gebhard Fürst, objavio je izjavu naslovljenu „Između nauka i građenja mostova sa živim svijetom – obitelj i Crkva u modernom svijetu“, u kojoj poziva na prihvaćanje svih oblika kohabitacije (odnosno, zajedničkog života izvan braka), blagoslivljanje istospolnih parova te „ponovno promišljanje“ crkvenog nauka o kontracepciji. Dokument, koji uživa jednoglasnu podršku opće skupštine spomenutog odbora, objavljen je uoči redovite biskupske sinode o obitelji, koja će se održati u listopadu.

Kako stoji u dokumentu, nevjenčani oblici partnerstva „uvelike doprinose“ društvenome skladu, a „vrijednosti“ se mogu pronaći i u drugim oblicima dijeljenja života, koji se – pišu iz Odbora njemačkih katolika – imaju „poštivati, čak i ako se ne mogu vidjeti u obliku sakramentalnoga braka“. Ta udruga laika također poziva na „ponovnu procjenu sredstava umjetne kontracepcije“ zbog „velikog raskoraka između papinskog Učiteljstva i osobnih svakodnevnih odluka u skladu sa savješću većine vjernika“. K tome traže blagoslivljanje istospolnih partnerstava i novih zajednica za rastavljene“, pozivajući se na navodne „pastoralne promjene koje je zatražio papa Franjo“.

Međutim, biskup Passaua, mons. Stefan Oster, stručnjak za dogmatsku teologiju, odgovorio je na objavljeni dokument, nazivajući ga „neshvatljivim“ i tvrdeći da bi prouzrokovao „dramatične promjene u velikom dijelu onoga što je valjano po pitanju braka i spolnosti“ i utemeljeno na Svetom pismu, tradiciji u Učiteljstvu. Kako je istaknuo, Crkva je na temelju Objave uvijek naučavala da spolni odnosi imaju „legitimno mjesto samo u braku između muškarca i žene koji su otvoreni stvaranju života“.

Stoga biskup kritizira izjavu Središnjega odbora njemačkih katolika, koji traži blagoslivljanje istospolnih veza temeljem toga što se u njima mogu pronaći „vrijednosti“. Naglasio je biblijski nauk prema kojem je bilo koji spolni odnos izvan braka ili bludništvo ili preljub te istaknuo da ako bi trebalo blagoslivljati takve veze, onda bi se imale blagoslivljati i veze koje uključuju tri ili više osoba, jer bi se u njima – prema istim kriterijima spornoga dokumenta – mogle pronaći „vrijednosti“. 

Osim toga biskup Oster je dodao da ne zna ni za jednu izjavu pape Franje koja bi „izdaleka nalikovala“ onome što spomenuti odbor predlaže te je ustvrdio da ta skupina „instrumentalizira“ Svetoga Oca za vlastite ciljeve. Dodajmo da je Njemačka biskupska konferencija nedavno objavila rezultate svojeg upitnika povodom sinode o obitelji, koji su pokazali stavove slične Odboru njemačkih katolika, a uz to je promijenila svoja pravila o zapošljavanju, tako da neće otpuštati osobe koje žive u neregularnim odnosima, poput homoseksualnih civilnih partnerstava, ili koji promiču stavove protivne katoličkom moralnom nauku.

 

Izvor: radio vatikan

Pročitano 1959 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 20 Svibanj 2015 07:06

Odabrano

Pronađite nas na facebooku

moncler outlet online piumini moncler outlet woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet bologna golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose pas cher golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online golden goose outlet online sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher sac lancel pas cher scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet scarpe hogan outlet kate spade outlet coach outlet michael kors outlet